Sven Barthel

Sven Barthels återkomst

Alla vi på Hydrographica har Sven Barthel som husgud och inspirationskälla. Ingen har överträffat honom när det gäller finstämda betraktelser över skärgårdens natur och seglingens innehåll. Det var Sven Barthel som ansåg att "segelbåten är frihetens instrument".

Sven Barthel finns inte längre, men hans böcker lever. Och Hydrographica har fått möjlighet att stå fadder för två helt nya böcker, den ena - "Sven Barthel på Sillö" om hur ett upphittat anteckningsblock rullar upp historien om den bod han så gärna sökte sig till när han ville författa i ensamhet, och slutar i en komplett sammanställning av hela hans produktion. Boken är mycket kärleksfullt illustrerad med akvareller av Stig Fyring, och Tom Roeck Hansen har med vänligt bistånd av Svens dotter Vera Barthel tecknat hans författarporträtt.

Den andra boken - "Från 10 år med Vindfält" är lite av en sensation. Sven Barthel var innan han blev författare "på riktigt" en flitig kåsör under pseudonymen Vindfält med skärgården som huvudämne. Vera Barthel har bidragit till att dessa kåserier nu återfunnits, och ett urval av dem är återgivna i denna samling. De har legat bortglömda i 80 år, men är mycket "Barthelska", och fantastiska tidsdokument. En skattkista har öppnats! Det är som att plötsligt få en helt nyskriven bok av Sven Barthel.

Ett smakprov ur boken "Sven Barthel på Sillö" hittar du här och ur kåserisamlingen "Från 10 år med Vindfält" hittar du här.

Vi hoppas kunna bidra till ett återuppväckt intresse för Sven Barthels litteratur. Sven Barthels böcker är inte svåråtkomliga. De såldes i stora upplagor under 1900-talets mitt och har ett bestående värde i antikvariaten. Storverken "Skärgård" och "Svenska Lillö" är varken dyra eller sällsynta. Läs sedan "Gillöga", så förstår ni varför Hydrographicas sjökort över Gillöga blev speciellt tillägnat Sven Barthel.

Senast uppdaterad 2018-02-23